Sporting Clays is in Nederland beter bekend onder de term jachtparcours. Dit laatste omdat de schietposten zo staan opgesteld, dat de geworpen kleiduiven diverse soorten klein- en veerwild simuleren. Bij deze discipline is niet vooraf vastgelegd hoe een parcours wordt opgebouwd. De fantasie van de parcoursbouwer kent hier geen grenzen. Bij het kleiduivenparcoursschieten wordt gebruik gemaakt van alle mogelijke kleiduivenwerpmachines op alle mogelijke posten, hoeken, afstanden en manieren. Zo kennen we daar hoge torens, inkomende en afgaande duiven, dwars vliegende duiven, hazen, rabbits, snippen enzovoorts.

IMG 1725

Bent u bezig met de jachtopleiding, dan kunt u bij JST Waalsdorp terecht voor uw instructie. De baan is hiervoor aangewezen door de Stichting Jachtopleidingen Nederland. 
Onder leiding van een gediplomeerde instructeur kunt u zich bij ons bekwamen in het schieten van kleiduiven en de veilige omgaan met een hagelgeweer. In het begin zult u merken dat we niet zozeer bezig zijn met raakschieten van de duiven, maar meer met het aanleren van juiste techniek. Denk hierbij aan de stand van de voeten, de houding van het lichaam, maar ook het juist schouderen. 
Ook letten we op problemen en proberen hier een oplossing voor te bedenken. Een voorbeeld: soms komt het voor dat een rechtshandige schutter een dominant linkeroog heeft. Als dit niet opgemerkt wordt kan dit voor veel problemen en frustraties zorgen.

Het reglement voor het examenonderdeel vaardigheid met het hagelgeweer kunt u vinden bij de downloads.